Duha Bartoňka

Souhrnná zpráva o činnosti v roce 2012

Rok 2012 je za námi a nám nezbývá než vyhodnotit, jak úspěšný byl, co se nám podařilo a ohlédnout se za akcemi, které jsme pořádali. A že jich nebylo málo! Přesvědčte se sami.

LETNÍ TÁBORY

Duha Bartoňka v roce 2012 pořádala 27 letních táborů s různým zaměřením. Tábory byly určeny nejen pro členy Duhy Bartoňka, ale i pro širokou veřejnost. Co do počtu účastníků byly tábory určeny pro 10 až 99 dětí. Celkem se táborů Duhy Bartoňka zúčastnilo 763 účastníků. Tábory se konaly za finanční podpory Královéhradeckého kraje, některé v rámci programu Inkluze a Velikonoční tábor se konal za podpory Klíčů pro život – tvorba a pilotáž vzdělávacích programů, na téma Participace.

Komplexnější přehled o táborech a více informací se dočtete v sekci Tábory.

BAMBIRIÁDA

Jednou z největších akcí, kterou již tradičně Duha Bartoňka pořádá, je krajská Bambiriáda, kterou jako hlavní pořadatelé organizujeme v Náchodě .Bambiriáda je přehlídka volnočasových organizací a dětských sdružení, které prezentují svoji činnost a zároveň na samotné akci mají připravené různé programy. Kromě tradičních her jsme připravili lanové dráhy, sjezdy, vysoké překážky, šapitó, laserovou střelnici a mnoho dalších zajímavých aktivit. Na Bambiriádě  s námi spolupracuje okolo 18 organizací nejen z regionu, ale i kraje. Prezentují se formou stánků s programem a nabídkou činností, dalších cca 20 organizací se prezentuje formou pódiových vystoupení. Do roku 2008 jsme pořádali regionální Bambiriádu, od roku 2009 jsme byli vybráni jako jeden ze dvou krajských organizátorů. Bambiriádu navštívilo v roce 2012 přes 4000 návštěvníků. Bambiriáda se uskutečnila za finanční podpory České rady dětí a mládeže, Královéhradeckého kraje a Sportovní a kulturní nadace města Náchoda.

VZDĚLÁVACÍ AKCE

V roce 2012 jsme v rámci vzdělávacího projektu Královéhradeckého kraje pořádali výukové a zážitkové akce: Jarní a zimní víkend (školu) her, Zážitkovou víkendovku s vánoční tématikou a programy na umělé lezecké stěně. Akcí se zúčastnili nejen děti ale hlavně spousty mladých instruktorů a vedoucích, kteří nové poznatky využijí při práci s dětmi. Programy vedou vedoucí s několikaletou praxí či kvalifikovaní lektoři, ale hlavně s akcemi pomáhá spousta dobrovolných vedoucích. Celkem se těchto akcí zúčastnilo kolem 65 dětí ale převážně mladých lidí, instruktorů, externistů a vedoucích.

Dále jsme v roce 2012 jako Školící středisko Náchod organizovali vzdělávací akce pro instruktory, vedoucí a hlavní vedoucí: akreditovaný kurz Školení hlavních vedoucích a Duhovou letní školu 1 a 2. Celkem se těchto akcí zúčastnilo přes 50 instruktorů, vedoucích či dobrovolníků pracujících s dětmi. Více o vzdělávacích akcích se dočtete v sekci Vzdělávání vedoucích

Duha Bartoňka byla v roce 2012 hlavní organizátor projektu v programu Klíčů pro život – Tvorba a pilotáž vzdělávacích programů! V projektu bylo 18 programů, které pořádaly různé dětské organizace v regionu. Za Duhu Bartoňka byly pořádány programy „Výchova k dobrovolnictví“ a „Participace“. Projekt „Výchova k dobrovolnictví“ se realizovala v rámci vzdělávacích seminářů a projekt „Participace“ proběhl na Velikonočním táboře, o kterém se dočtete výše.

V roce 2012 jsme také pořádali jednodenní spontání akce jako lezení na skalách, na stěně a lyžování v Krkonoších nebo sjíždění řeky.

            

Rubrika: Akce